Вид на проживання, довгостроковий вид на проживання, постійне місце проживання в Болгарії

+380 677 71 50 62
Вид на проживання, довгостроковий вид на проживання, постійне місце проживання в Болгарії
28.01.2011 року набули чинності внесені раніше поправки в закон «Про іноземців в Болгарії».
 
Вид на проживанняВідповідно до статті 23, виділено такі статуси перебування іноземних громадян в Болгарії:
1. Короткострокове - до 90 днів на півріччя, від дати в'їзду в країну (всі туристичні візи і візи власників житла);
2. Тривале - з дозволеним терміном не більше одного року (ВНП);
3. Довгострокове - з дозволеним початковим терміном 5 років і можливістю продовження після подачі заяви (ДВП);
4. Постійне - з дозволеним невизначеним терміном (ПМП).
 
 
Тривале перебування в Болгарії (ВНП)
 
Тривале перебування в Болгарії часто називається "Видом на проживання" (ВНП) і є дозволеним тривалим перебуванням в республіці Болгарія, терміном до одного року. ВНП - це статус тимчасового жителя, якому дозволено жити і працювати в країні цілий рік, і через кілька років отримати довгостроковий або постійний статус (ДВП або ПМП). Статус тимчасового резидента - це імміграційний статус, що забезпечує певним набором прав на території країни-резиденції.
 
В'їжджати до Болгарії для оформлення ВНП необхідно за спеціальною міграційною візою (Віза D) - для довгострокового перебування з терміном дії до 6 місяців і з правом перебування до 180 днів.
 
Підстави для отримання ВНЖ в Болгарії (Згідно Ст.24 Закону Республіки Болгарія про іноземців):
1. Дозвіл на здійснення трудової діяльності в Болгарії, виданий органами Міністерства праці та соціальної політики РБ;
2. Комерційна чи інша підприємницька діяльність в країні в порядку, встановленому законом, якщо в результаті цієї діяльності створені як мінімум 10 робочих місць для болгарських громадян;
3. Надходження на денне навчання в ліцензійний навчальний заклад;
4. Діяльність іноземних фахівців, які перебувають в країні на підставі міжнародних договорів
5. Укладення шлюбу з болгарським громадянином або з постійно проживаючим в країні іноземцем;
6. Створення представництва іноземної фірми, зареєстрованого в Болгарській торгово-промисловій палаті;
7. Надходження на тривале лікування в медичний заклад (при наявності необхідних фінансових коштів на лікування та утримання);
8. Акредитація в РБ в якості кореспондентів іноземних засобів масової інформації;
9. Наявність пенсії та достатньої кількості коштів для проживання в країні (забезпечені пенсіонери);
10. Діяльність відповідно до Закону про іноземні інвестиції;
11. Дозвіл на здійснення вільно практикуюча діяльність в РБ;
12. Посвідчення про родинні зв'язки з іноземцем, який отримав дозвіл на тривале перебування;
13. Вкладення суми не менше 600 000 лв. - Для кожного іноземця, який придбав на дану суму нерухоме майно на території Республіка Болгарія або іноземець є власником більш ніж 50% капіталу болгарської комерційної організації, вклав таку ж суму в капітал компанії, в результаті чого компанія придбала право власності на нерухомість в країні на ту ж вартість; на день подання заяви на отримання дозволу на тривале проживання іноземець або юридична особа повинна заплатити повністю суму, яка надходить на рахунок болгарської ліцензованої кредитної інституції, а якщо нерухомість придбана шляхом позики коштів, непогашена частина позики не повинна перевищувати 25%
14. Чи є батьками іноземця або у фактичному шлюбі (фактичному позашлюбному співжитті) з іноземцем, що отримав дозвіл на тривале перебування на підставі ст. 22, § 3 Закону про іноземців в Республіці Болгарія
15. Бажають здійснювати незалежну (позаштатну) діяльність після отримання дозволу на це в органах Міністерства праці та соціальної політики відповідно до ст. 24а Закону про іноземців в Республіці Болгарія;
16. Бажають вести некомерційну діяльність після отримання дозволу Міністерства юстиції за умови та в порядку, визначеному в розпорядженні міністра юстиції, погодженому з міністром внутрішніх справ і з головою Державного агентства "Національна безпека"
отримали статус спеціального захисту відповідно до ст. 25 Закону про боротьбу проти трафіку людей
17. Є членами сім'ї болгарського громадянина відповідно до ст. 2, § 6 Закону про іноземців в Республіці Болгарія
18. Інвестували в економічно непривабливі регіони за змістом Закону про стимулювання інвестицій шляхом внесення в капітал болгарської комерційної організації не менше 250 000 лв., Іноземець є учасником або акціонером, що володіє іменними акціями і не менше 50% від капіталу компанії, і в результаті вкладення придбані нові довгострокові матеріальні та нематеріальні активи вартістю не менше 250 000 лв., а також відкриті мінімум 5 робочих місць для болгарських громадян, які підтримуються протягом терміну перебування, що засвідчується Міністерством економіки, енергетики і туризму
Необхідні умови для отримання ВНП:
• достатню кількість коштів для проживання;
• доказ виправданості тимчасового проживання;
• наявність медичної страховки (на вимогу);
• відсутність судимості;
 
ВНП в Болгарії дає право на:
- Необмежене відвідування республіки Болгарія;
- Працювати тільки у власній фірмі;
- Отримувати платне медичне обслуговування, як і громадяни Болгарії;
- Здійснювати відрахування в пенсійний фонд;
- Оформити запрошення для приватного візиту іноземній особі;
- По закінченню 5 років отримати статус довгострокового перебування.
- Діти, які отримали статус тривалого перебування, мають право платно навчатися в болгарських навчальних закладах.
 
 
Довгострокове перебування в Болгарії (ДВП)
 
Відповідно до закону «Про іноземців в РБ», статус довгострокового перебування надається нерезиденту, який проживав на законних підставах і без перерв у Болгарії протягом 5 років перед подачею заяви на ДВП. Безперервним перебуванням за п'ять років вважається перебування, при якому загальний термін відсутності в Болгарії не перевищує 10 місяців за 5-річний період або 6 місяців підряд;

Статус ДВП - це нова для Болгарії форма виду на проживання, яка на відміну від ВНП оформляється терміном не на один рік, а на п'ять років. Іноземці з ДВП у своїх правах практично прирівняні до власників ПМП.

Для отримання статусу довгострокового проживання, іноземний громадянин повинен надати докази того, що він має достатньо коштів для свого існування і для існування членів його сім'ї, не звертаючись до системи соціальної допомоги, в розмірі не менше ніж мінімальна заробітна плата і мінімальна пенсія. А також що він має медичну страховку на час проживання відповідно до законодавства Республіки Болгарія.

Члени сім'ї довгостроково перебуваючого іноземного громадянина, можуть отримати дозвіл на перебування на один рік, не перевищуючи дозволений термін проживання титуляра.

Після отримання статусу довгострокового перебування воно стає постійним доти, поки не виникнуть підстави для його скасування. Цей статус має дозволений початковий термін - 5 років, з можливістю продовжити його після подачі заяви.
 
Постійне місце проживання в Болгарії (ПМП)
 
Постійне місце проживання оформлюється на необмежений термін. Перебування в статусі ПМП більше п'яти років дає право на отримання болгарського громадянства з натуралізації.
 
Підстави для отримання ПМП в Болгарії:
1. особи з болгарським походженням;
2. через п'ять років після укладення шлюбу з постійно перебуваючим в країні або громадянином Болгарії;
3. малолітні та неповнолітні діти іноземця з ПМП, які не одружилися;
4. іноземці, які вклали понад 1 млн левів (близько 500 000 євро) в економіку Болгарії.
 
 
Статус ПМП в Болгарії дає право:
- Безвізового в'їзду і безстрокового перебування в країні;
- Ведення бізнесу у власній фірмі і роботи за наймом;
- Здобуття освіти на загальних підставах з болгарськими громадянами;
- Отримання громадянства Болгарії після закінчення п'яти років перебування в статусі ПМП;
- Оформлення візи в країни Шенгенської угоди без надання запрошень і туристичних ваучерів за один день.
 
banner
banner
banner
banner
banner
Поездка в Болгарию
Скачайте бесплатный каталог
Руководство покупателя
Обратный звонок
Новости